Wołowina po węgierskuSkładniki:1 kg cebuli 4 ząbki czosnku 800 g wołowiny (pręga wołowa) lampka czerwonego wytrawnego wina (np. Kadarka) 5 łyżek oleju słonecznikowego przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, kminek, majeranek, przecier pomidorowy, ocet Sposób przygotowania:W rondelku rozgrzewamy olej, następnie dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę. Smażymy ją kilkanaście minut na niewielkim ogniu, do momentu aż zmięknie i się zrumieni. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek. Do smaku dodajemy paprykę w proszku (wedle uznania). Znowu delikatnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, zalewamy wrzątkiem do przykrycia. Dodajemy wino, kminek, majeranek, przecier pomidorowy, ocet. Całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny, od czasu do czasu mieszamy i polewamy nieco wodą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przed podaniem w razie konieczności odparowujemy – sos ma zgęstnieć od cebuli, która musi się rozpaść. Smacznego!!!
empikej