chleb pszenny z cebulką i ziołami.doc

(1725 KB) Pobierz

chleb pszenny z cebulką i ziołami

Myślałam i myślałam co by tu jeszcze Wam zaproponować na Wielkanoc i w końcu wymyśliłam, że można upiec chleb. Długo wybierałam przepis, ponieważ chciałam coś taniego, nieskomplikowanego i wegańskiego oczywiście. A taki właśnie jest ten pszenny chlebek.

chleb-pszenny-z-cebulka-i-ziolami

Składniki:

o        500g mąki pszennej

o        150g drożdży

o        1 duża cebula

o        4/5 szkl. ciepłej wody

o        1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół

o        1/2 łyżeczki cukru

o        1 płaska łyżeczka soli

o        olej/oliwa

Przygotowanie:

Drożdże mieszamy z połową ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami, ewentualnie dodając mąki. Gdy ciasto jest już gotowe przekładamy je do natłuszczonej miski, owijamy folią lub wkładamy do reklamówki i odstawiamy na noc.

Następnego dnia formujemy z ciasta bochenek i odkładamy go na godzinę do obficie oprószonej mąką miski. Wyrośnięty bochenek pieczemy przez 10 minut w 220ºC, a następnie 40-50 minut w 180ºC. Smacznego!

chleb-i-kanapka

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin