chleb pszenny z cebulką i ziołami
Myślałam i myślałam co by tu jeszcze Wam zaproponować na Wielkanoc i w końcu wymyśliłam, że można upiec chleb. Długo wybierałam przepis, ponieważ chciałam coś taniego, nieskomplikowanego i wegańskiego oczywiście. A taki właśnie jest ten pszenny chlebek.
Składniki:
o 500g mąki pszennej
o 150g drożdży
o 1 duża cebula
o 4/5 szkl. ciepłej wody
o 1 łyżeczka ulubionych suszonych ziół
o 1/2 łyżeczki cukru
o 1 płaska łyżeczka soli
o olej/oliwa
Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z połową ciepłej wody, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie łączymy zaczyn z pozostałymi składnikami, ewentualnie dodając mąki. Gdy ciasto jest już gotowe przekładamy je do natłuszczonej miski, owijamy folią lub wkładamy do reklamówki i odstawiamy na noc.
Następnego dnia formujemy z ciasta bochenek i odkładamy go na godzinę do obficie oprószonej mąką miski. Wyrośnięty bochenek pieczemy przez 10 minut w 220ºC, a następnie 40-50 minut w 180ºC. Smacznego!
inverna