Świąteczna - Galantyna Kruszynki.pdf
(
770 KB
)
Pobierz
Świąteczna "Galantyna Kruszynki"
N
iedługo świąteczne wędzenie, ale podsyłam przepisik na nieco inne danie, ale z wykorzystaniem
wyrobów wędliniarskich własnej produkcji. Dużego kurczaka luzujemy z kości,
płat mięsa rozkładamy na desce, ścinamy mięso tam ,gdzie jest go dużo i przekładamy w miejsca,
gdzie jest go mniej.
Płat nacieramy solą i pieprzem. 20 dag łopatki wieprzowej, trzy wątróbki drobiowe, namoczoną w
mleku bułkę mielimy. Dodajemy jajko, sól, pieprz, łyżkę posiekanej pietruszki, nieco gałki
muszkatołowej i mieszamy wszystko.
Farsz rozkładamy na płacie mięsa ,układamy przecięte wzdłuż białe kiełbaski, oraz ogóreczki
konserwowe.
Płat mięsa rolujemy, zawijamy w ściereczkę lub gazę. Całośd wiążemy jak baleron.
Gotowy baton parzymy 60 min. w rosołku ugotowanym na kościach z kurczaka z dodatkiem dużej
ilości warzyw.
Po sparzeniu i wystudzeniu podejmujemy decyzję w jaki sposób danie będzie serwowane.
Plik z chomika:
rysioo4
Inne pliki z tego folderu:
Wiejska kiszka kaszana.pdf
(112 KB)
Moja kaszanka.pdf
(242 KB)
Kiszka kaszana zapiekana.pdf
(85 KB)
Kiszka kaszana wyborowa jeczmienna lub gryczana.pdf
(138 KB)
Biała kaszanka.pdf
(109 KB)
Inne foldery tego chomika:
Balerony
Balerony(1)
Boczki
Boczki(1)
CHLEB
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin