Schab wędzony, surowy.pdf

(264 KB) Pobierz
Schab wędzony, surowy
surowiec mięsny:
10 kg schabu pokrytego cienką warstwą tłuszczu lub bez tłuszczu;
surowce niemięsne:
62 dag mieszanki peklującej (sól:saletra = 100:3)
P
rzygotowad schaby i mieszankę peklującą. Schaby natrzed 20 dag mieszanki peklującej, ułożyd w
naczyniu i pozostawid w chłodnym miejscu na 24 godz. Pozostałą mieszankę rozpuścid w 3 l wrzącej
wody, ochłodzid. Zalad schaby solanką i peklowad przez 6 dni. Po wyjęciu z solanki i ocieknięciu zrobid
pętelkę ze sznurka i zanurzyd schaby na 1 minutę do wody o temperaturze bliskiej wrzenia. Powiesid
schaby na kijach i po osuszeniu powierzchni wędzid ciepłym dymem przez 12 godz., do uzyskania
barwy brązowej. Wychłodzid w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu.
Przechowywanie:
można przechowywad do 7 dni w temp. poniżej 10°C.
Oznaki psucia:
zmiana zapachu, plamy na powierzchni, oślizłośd powierzchni.
Autorzy: Andrzej Pisula i Roman Dowierciał
Zgłoś jeśli naruszono regulamin