Sernik krakowski.rtf

(6 KB) Pobierz
Sernik krakowski

Sernik krakowski

 

Składniki:

40 dag ciasta kruchego lub półkruchego

80 dag twarogu

100 ml śmietany

4  jaja

5 dag masła

35 dag cukru pudru

3 łki mąki kartoflanej

łka cukru waniliowego

żółtko do smarowania

3 łki lukru

 

Rozwałkuj i podpiecz cienko 2/3 ciasta - będzie to spód do sernika. Ser zmiel, przetrzyj przez sito i połącz z roztartym masłem, śmietaną i mą kartoflaną, a żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do żółtek dodawaj małymi porcjami masę serową, po czym delikatnie wymieszaj je z białkami ubitymi na sztywną pianę i wyłóż na podpieczony spód.

 

Z pozostałego ciasta powycinaj paski i poukładaj je ukośnie w dwucentymetrowych odstępach na serniku. Na pierwszej warstwie pasków ułóż drugą warstwę na krzyż tak aby powstała kratka i posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Pieczenie potrwa około godziny w temperaturze 180°C.

 

Do sernika można dodać bakalie (kandyzowaną skórkę pomarańczową, rodzynki itp.).

Zgłoś jeśli naruszono regulamin