Pizza z mięsem i pomidorami.pdf

(33 KB) Pobierz
Pizza z mięsem i pomidorami
Składniki
30 dag mielonej wołowiny albo
kurczaka
5 plastrów wędzonego chudego
boczku
5 plastrów salami puszka
pomidorów
25 dag sera edamskiego
25 dag pieczarek
cebula
kilka oliwek
łyżka kukurydzy
bazylia, oregano
sól, pieprz, ostra papryka
olej
Przepis
Tu jest przepis na
ciasto na pizzę.
Cebulę pokroić w kostkę albo w piórka i podsmażyć
na oleju, dorzucić plastry pieczarek (najlepiej duże),
posolić, popieprzyć i chwilę posmażyć pod
przykryciem aż odparuje woda. Przełożyć na
miseczkę.
Na patelni usmażyć mięso, przyprawiając je solą,
pieprzem i papryką.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Pomidory wyjąć z puszki, zmiksować, posolić i
przyprawić ziołami. W razie potrzeby dodać odrobinę
płynu z zalewy. Jeśli użyjecie pomidorów z puszki w
kawałkach i zmiksujecie całość, być może trzeba je
będzie lekko osączyć z nadmiaru płynu na sicie.
Przecierem pomidorowym posmarować spód pizzy,
na nim rozożyć mielone mięso, przykryć je startym
serem, poukładać plastry salami i małe kawałki
boczku, rozłożyć ładnie plastry pieczarek z cebulą.
Posypać odrobiną kukurydzy i oliwkami.
Piec około 30 minut w wysokiej temperaturze (ok.
230 stopni)
Rada: Uważajcie, żeby pizza nie była mdła, a może
się to stać, jeśli nie przyprawicie odpowiednio sosu z
pomidorów oraz mielonego mięsa. Dlatego
koniecznie pamiętajcie o sporej ilości soli do
pomidorów oraz soli, pieprzu i ostrej papryki do
mięsa mielonego.
Smacznego.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin