Babka dwukolorowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Babka dwukolorowa

Babka dwukolorowa

 

Składniki:

ciasto:

po 20 dag mąki pszennej i ziemniaczanej

20 dag masła

30 dag cukru

4 jaja

łeczka proszku do pieczenia

niepełna szklanka mleka

aromat waniliowy

2 łki kakao

polewa:

polewa z białej czekolady

do dekoracji:

posypka czekoladowa

 

Żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel, po czym dalej ucieraj najpierw z dodatkiem samego tylko masła, a później z dosypanymi jeszcze obiema mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Pod koniec wlej mleko i aromat.

 

Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem.

 

Do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej buł tartą przełóż 2/3 ciasta. Pozostałą część dokładnie wymieszaj z kakao i wylej na wierzch jasnego ciasta. Babkę wstaw do umiarkowanie gorącego piekarnika i piecz około 45 minut.

 

Kiedy babka ostygnie, wyjmij ją delikatnie z formy, obficie polej polewą z białej czekolady i udekoruj posypką czekoladową.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin